Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför publicerar gängen filmer där barn förnedras och så jobbar polisen med ärendena. Emil Jansson, gruppledare på polisen i Västmanland förklarar i klippet. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Gängens förnedringsfilmer föder våldsspiraler: ”Barnen används som verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

Filmer där barn misshandlas och förnedras används av kriminella nätverk för att visa upp våldskapital och kränka andra grupperingar, enligt polisen. Men de har också effekten att barnen som utsätts dras djupare in i kriminalitet.

– De här filmerna lockar inte unga till gängen, snarare tvärtom. Men vi ser att de som redan är inne i gängen, och som utsätts för det här dras in i en våldsspiral, säger Emil Jansson, gruppledare på polisen i Västmanland.

Polisen bekräftar SVT:s bild av mönstret där barn som utsätts för förnedrande våld som sprids i sociala medier själva begår grova våldsbrott. Ofta är motivet hämnd, både personlig och gängrelaterad, enligt Emil Jansson.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

– Den som utsätts tillhör ofta en gruppering som ska kränkas. De får då ett motiv att utföra våldshandlingar för att hämnas, och barnen används som verktyg just för att de är unga och får lägre straff.

I de kriminella kretsarna kallas de här barnen ibland ”lätta barn”, och utgör gängens rekryteringsbas.

Starta videon för att höra vad polisen gör för att stoppa brotten mot barnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet