I granskningen ”Lätta barn – de kriminella gängens redskap har SVT valt att visa bilder på grovt våld. Läs varför i utgivarkrönikan. Foto: Polisen/Maja Tengnér/SVT

Därför visar vi bilder på våldet

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Videor där tonåringar kränks och misshandlas på ett förnedrande sätt och sedan sprids har blivit ett vapen när kriminella försöker få in barn i kriminalitet. Vi visar inte ungdomarna, men vi visar delar av våldet.

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

När vi började granska de kriminella gängen var det redan välkänt att de rekryterar barn för att göra de äldre kriminella olika typer av tjänster. Det kan handla om att sälja droger, och i vissa fall att begå grova våldsbrott och ibland mord. 

Tonen i debatten om unga kriminella och barn är ganska ofta hård. Varför lämnar de inte bara den destruktiva tillvaron?  

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Utpressning, våld och förnedring 

Vi har pratat med många ungdomar som lever i och nära den här miljön, vi har pratat med polis, socialtjänst och föräldrar och läst LVU-domar, förundersökningsprotokoll och domar där gängkriminalitet varit inblandad.  

Pressas in i kriminalitet 

Det finns ett tydligt mönster som går igen i många fall. Det handlar om hur de unga pojkarna tidigt utsätts för hårdför utpressning, våld och förnedring som gör att de har svårt att lämna gängen. Inte sällan av andra tonåringar som i sin tur pressas att utföra våldet. Vi har hittat många exempel där filmade förnedrande hot och bestraffningar ligger tidigt i den våldsspiral som de dras in i. De verkar inte avskräckande, utan pressar in dem i kriminaliteten där de själva senare begår liknande brott mot andra. 

Vi vill visa hur det ser ut. Det är inte vackert, och vi varnar för bilderna. Men det berättar något om den verklighet som vissa barn lever i.  

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet