Foto: SVT

Åtgärdsgrupp ska förebygga effekterna av extremvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland hade under tisdagen ett möte med en nybildad arbetsgrupp angående den extrema värmen och torkan som råder just nu i länet.

Arbetsgruppen består av flera olika aktörer i länet, så som polisen, försvarsmakten, trafikverket och lantbrukarnas riksförbund. Tillsammans ska de samverka för att lösa de kriser som torkan för med sig på ett smidigare sätt.

– Den extrema torkan påverkar jättemycket, framförallt fyra områden; lantbruket, drunkningsrisken då många badar, riskerna för äldre och sjuka och skogsbränderna, säger Lars Brånn, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland.

Åtgärder

Gruppen har även fattat beslut om ett eldningsförbud på allmän plats i länet. Och på frågan hur man ska agera som privatperson under den extrema värmen och torkan säger Lars Brånn så här.

– Det är fyra saker. Ett, elda inte. Två, besök äldre och sjuka som kanske inte har en vårdinsats till att dom mår bra i värmen. Tre, när du badar se till att vara försiktig. Fyra, köp svenskt kött om du har möjlighet, för att stödja bönderna just nu, säger Lars Brånn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer