SVT testade länsborna på de ”kändaste” regionpolitikerna

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapen om regionpolitiken är låg bland väljarna. Det visar en Novus-undersökning som SVT Nyheter har gjort i samarbete med Uppdrag granskning.

SVT åkte till Köping och Hallstahammar för att testa hur kända några av toppolitikerna i Region Västmanland egentligen är.

Regionvalet kan med fog kallas ”det glömda valet”. I Novus-undersökningen svarade 48 procent nej på frågan om de sätter sig in i partiernas sjukvårdspolitik innan de röstar i regionvalet (tidigare landstingsvalet).

Och bara 17 procent av de tillfrågade kunde namnge en aktiv regionpolitiker i sin egen region.

Vården – Val 2022

Först i klippet ser du Denise Norström, som är regionstyrelsens ordförande och Västmanlands kanske mest kända regionpolitiker.

”Det kan vara Malena Ivarsson...” I klippet testar SVT hur bra koll länsborna har på några av toppolitikerna i Region Västmanland.

Så gjorde vi urvalet

Vi visade bild på fyra regionpolitiker som har suttit länge i regionfullmäktige. Och/eller ofta har varit aktiva i media.

Denise Norström (S)

Kenneth Östberg (S)

Tomas Högström (M)

Malin Gabrielsson (KD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet