Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politiker eller känd sexolog? Så gick det när västmanlänningarna skulle känna igen sina regionpolitiker. Foto: Ranata Bastos/SVT

SVT testade länsborna på de ”kändaste” regionpolitikerna

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Kunskapen om regionpolitiken är låg bland väljarna. Det visar en Novus-undersökning som SVT Nyheter har gjort i samarbete med Uppdrag granskning.

SVT åkte till Köping och Hallstahammar för att testa hur kända några av toppolitikerna i Region Västmanland egentligen är.

Regionvalet kan med fog kallas ”det glömda valet”. I Novus-undersökningen svarade 48 procent nej på frågan om de sätter sig in i partiernas sjukvårdspolitik innan de röstar i regionvalet (tidigare landstingsvalet).

Och bara 17 procent av de tillfrågade kunde namnge en aktiv regionpolitiker i sin egen region.

Först i klippet ser du Denise Norström, som är regionstyrelsens ordförande och Västmanlands kanske mest kända regionpolitiker.

”Det kan vara Malena Ivarsson...” I klippet testar SVT hur bra koll länsborna har på några av toppolitikerna i Region Västmanland.

Vi visade bild på fyra regionpolitiker som har suttit länge i regionfullmäktige. Och/eller ofta har varit aktiva i media.

Denise Norström (S)

Kenneth Östberg (S)

Tomas Högström (M)

Malin Gabrielsson (KD)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västmanland

Mer i ämnet