Foto: SVT

Så gör kommunen motionsspåren tryggare

Publicerad

Efter mordet på Ida i Upplands Väsby vågade många inte ge sig ut själva i Västerås motionsspår. Nu har kommunen vidtagit åtgärder för att skapa tryggare miljöer.

Kommunen har bland annat röjt sly och buskage kring motionsspår och utegym i Västerås.

– Jag tycker att det är en väldigt stor och bra förändring. Förut var det mycket mörkare. Nu ser man mycket längre in i skogen så det ger en tryggare känsla, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt som ofta är ute och springer i Rocklundaspåret.

Efter mordet på Ida i Upplands Väsby i augusti i år vågade många inte ge sig ut i motionsspåren på egen hand. Då startades initiativ för att springa i grupp.

Läs mer: De springer med kärlek – hedrar mördad kvinna

Samtidigt satte man press på kommunen att vidta åtgärder för att göra motionsspåren tryggare, något som alltså har gett resultat. Dom har nämligen utökat med att ha tänt en timme längre på både Rocklunda ut mot Rönnbyspåret och på Björnön. Tidigare har man släckt ned klockan 22.00 men nu är det tänt ända fram till klockan 23.00 istället.

– Vi har känt av den diskussion som har funnits om trygghetsfrågan så vi försöker skapa, på det sätt vi kan, mer trygghet ute i våra motionsspår. Vi över lamporna oftare nu än förr, vi kontrollerar dem var 14:onde dag så att de verkligen fungerar, säger Stefan Brandberg, idrottschef i Västerås kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer