Foto: Västerås stad

Klart för bygge av Amazons datacenter

Uppdaterad
Publicerad

I dag på byggnadsnämdens möte gick bygglovet igenom för de fyra datahallar som det amerikanska företaget Amazon ska byggas i Västerås.

Amazon Web Services, som är en del av Amazon.com, kommer att bygga fyra datahallar vid området Kvastbruket, vid Hökåsen i Västerås.

Processen har gått väldigt fort från detaljplan till bygglov och lika fort kommer det fortsätta.

– De är beredda att sätta spaden i jorden direkt efter sommaren här och beräknar vara igång redan under våren 2018. Så det är snabba puckar, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Amazon Web Services tänker bygga fyra datahallar med dataservrar, 200 gånger 60 meter vardera. Foto: SVT

Amazon kommer börja med en datahall, men bygglovet gäller för alla fyra. 2022 beräknas datacentret uppnå full kapacitet.

Oklart hur många jobb

Hur många anställda som datacentret kommer att ha vill Amazon Sverige fortfarande inte gå ut med. Lars Kallsäby menar dock att det är själva etableringen som är viktig, inte jobben på själva anläggningen.

Lars Kallsäby (C) är stolt över kommunens arbete med att få till bygglovet så pass snabbt.

– Vad vi ungefär har fått fram så är det ett hundra tal jobb som berörs i första skedet, men det som sker runt omkring är viktigare, säger han.

LÄS MER: Amazon etablerar datacenter i Västerås

Med Amazonetableringen hoppas kommunen på att andra företag får upp ögonen för Västerås och att företaget ska kunna ha framtida samarbeten med Mälardalens högskola.

Kommer gå i grått och blått

De fyra datahallarna med dataservrar kommer byggas till en storlek av 200 gånger 60 meter vardera. Trots det relativt stora bygget så är Lars Kallsäby nöjd med byggnaderna ur ett gestaltningsperspektiv.

Foto: Västerås stad

– Det kommer inte upplevas så där otroligt stort utan man har lagt dem med gavlarna ut mot Salavägen och färgsättningen är grått och blått. Jag tycker att man fått till det på ett bra sätt, säger han.

De tre datacenter som ska byggas i Sverige kommer hamna i Katrineholm, Västerås och Eskilstuna. Platserna är valda på grund av dess närhet till Stockholm.

Västerås kommer med sina fyra datahallar bli den största av de tre etableringarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer