Foto: Christoffer Söderman / SVT

Så mycket kostar nedskräpningen västeråsarna varje år

Publicerad

Drygt åtta miljoner kronor hamnar den årliga notan på i Västerås för att städa upp nedskräpningen. I kostnaderna ingår bland annat att städa i centrum sju dagar i veckan och tömma alla papperskorgar.

– Givetvis måste vi alltid tömma papperskorgar men det är mycket pengar som bara går till att plocka skräp. Det är pengar vi skulle kunna lägga på annat, säger Lars Wiberg, stadsträdgårdsmästare.

Mellan maj och oktober i år kommer Västerås tillsammans med lokala aktörer genomföra flera insatser för att försöka minska nedskräpningen i kommunen. En del av projektet är att ställa upp två nya stora papperskorgar i city som rymmer mer skräp.

Dessutom ställs även fler allmänna askkoppar ut där de behövs som mest och så kallade fimpomater, som är en slags röstningsautomat där fimparna används för att svara på olika frågor.

– I och med att det är förbjudet att röka på uteserveringar så har rökarna flyttat ut på våra allmänna ytor. Förhoppningsvis kan vi minska lite fimparna genom att göra det här, säger Lars Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.