Foto: SVT

Så reagerar övriga partier på utspelet om flygplatsen – KD: ”Ett svek mot Västerås”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen meddelade Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i Västerås gemensamt att de vill lägga ner Västerås flygplats.

– Ett svek mot Västerås, säger oppositionsrådet Amanda Agestav (KD).

Socialdemokraternas, Liberalernas och Miljöpartiets besked var tydligt: Underskotten och de kommunala pengarna som läggs på flygplatsen anses för stora.

Så här reagerar övriga partier i Västerås kommunfullmäktige, där S, L och MP nu söker stöd för förslaget:

Framtiden för Västerås flygplats

Moderaterna

Kristdemokraterna

– Det är är ett svek mot Västerås! Och mot de flera hundra personer som jobbar på flygplatsområdet eller har verksamhets som är beroende av en fungerande flygplats. Målet är att Västerås ska växa och då behöver vi ha en välfungerande infrastruktur med både flyg, hamn och vägar. Vi ska utveckla, inte avveckla!, säger Amanda Agestav (KD).

Sverigedemokraterna

– Vi ser mycket allvarligt på en nedläggning. Flygplatsen fyller en mycket viktig funktion både för Västerås stad och för rikets säkerhet. En flygplats är också viktig till exempel vid sjuktransporter och brandflyg med mera. Vi kommer att sätta oss ner och titta på det underlag som det här förslaget är baserat på, säger Emil Thessén, (SD)

Centerpartiet

Vänsterpartiet

– Äntligen är miljonrullningen till flygplatsen över! Det är pengar som gör mycket större nytta inom skolan och äldreomsorgen. Det är egentligen obegripligt att det har tagit så lång tid att få majoritet för en nedläggning i kommunfullmäktige, säger oppositionsråd Anna Maria Romlid (V).

Vad tycker du? Var med och ge din åsikt i vår chatt!

Mandatfördelning Västerås kommunfullmäktige

Socialdemokraterna 18

Moderaterna 14

Sverigedemokraterna 8

Liberalerna 7

Vänsterpartiet 5

Centerpartiet 4

Kristdemokraterna 3

Miljöpartiet 2

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet