Så resonerade rätten – Bäckby torg är en brottsutsatt plats

Publicerad

– Skälet till att tillstånd medges är att förvaltningsrätten har bedömt att Bäckby torg är en brottsutsatt plats, det säger rättens ordförande rådmannen Lena Björner till SVT Västmanland.

Enligt den nya kameraövervakningslagen så är en av de parametrar som ska beaktas om platsen är särskilt brottsutsatt och förvaltningsrätten har i sin dom bedömt att Bäckby torg är en sådan plats.

Syftet med kamerövervakningen ska enligt lagen vara att förebygga, utreda och förhindra brott. Och i den nya lagen ges fler myndigheter än polisen möjlighet att agera brottsförebyggande med kameraövervakning.

– Det viktigaste i det här är att kameraövervakningen har ställts mot de integritetsintressen som görs gällande i det här målet och då har förvaltningrätten funnit att intresset av övervakning väger tyngre än den enskildes intresse att inte bli övervakad.

Datainspektionen kan överklaga

Datainspektionen hade i sitt överklagande, som skrevs när den gamla lagstiftningen fortfarande gällde skrivit att lagstiftaren utifrån rådanande praxis ansåg att det ställdes mycket höga krav för att tillåta kameraövervakning på ett torg med både apotek, kyrka och bibliotek men i den nya lagen är kraven inte lika hårda. Men avgörandet i förvaltningsrätten är ett av de första som hanterar både en kommun som ansökande myndighet och ett torg som plats för bevakningen.

–Förarbetena till den nya lagen nämner specifikt att man vill underlätta för kommuner att kunna övervaka tillexempel torg därför är domen extra intressant, det säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

–Vi har inte hunnit titta närmare på domen ännu. Vi kommer att göra det och sedan fatta beslut om vi ska överklaga eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer