Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnbarnen om farfar som staty: ”Det känns varmt i hjärtat” Foto: SVT

Så ser fotbollslegendaren från Köping ut som staty

Uppdaterad
Publicerad

Nu är statyn över fotbollsspelaren Karl ”Kalle Köping” Gustafsson rest i Köping. På plats i den stora publiken var bland andra representanter från svenska fotbollsförbundet, Djurgårdens IF, och två av Karl Gustafssons barnbarn.

– Det känns varmt i hjärtat, säger barnbarnet Jenny Adolphsson, som även är (C) gruppledare i Köping.

Det var efter ett medborgarförslag av köpingsbon Mats Larsson 2017 som arbetet med att resa en staty över Köpings fotbollskändis började. Bronsstatyn i naturlig storlek beställdes av Köpings kommun. Köpingskonstnären Mitchell Ward har gjort konstverket.

Kalle Köpings staty vid Köpings IP

Över hundra personer var på plats vid entrén till Köpings IP på lördagen för att se statyn avtäckas, och många stannade också för den påföljande vänskapsmatchen i fotboll mellan veteranlagen för Djurgårdens IF och Köpings IF.

– Han gjorde det första landslagsmålet och var en av dem som var med och etablerade fotbollen i Sverige. Så är det någon som har rätten att föräras en staty så är det Kalle Köping, säger Håkan Sjöstrand, svenska fotbollsförbundets generalsekreterare

I klippet får du höra hur Kalle Köpings barnbarn reagerar när farfar blir staty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.