Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson berätta om det nya ägarupplägget. Foto: Daniel Brodén/SVT

Så ska flygplatsbolaget drivas vidare – Västerås stad säljer hälften till Region Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad och Region Västmanland ska dela på ett årligt driftsbidrag till flygplatsbolaget vid Västerås flygplats framöver. För 2022 handlar det om 11 miljoner kronor var. Det är en av detaljerna när staden nu säljer hälften av aktierna i bolaget till regionen.

På måndagens kommunstyrelse fattades beslut som innebär att hälften av aktierna i det nu till 100 procent kommunägda flygplatsbolaget vid Västerås flygplats är, förenklat uttryckt, ”säljbara”.

Även förslag till nya ägardirektiv och en tillfällig bolagsordning som kan gälla tills Region Västmanland i början på nästa år officiellt kan klubba sin del i affären behandlades.

Ekonomin har varit den stora knäckfrågan i den långdragna debatten om Västerås flygplats vara eller icke vara.

Enligt Jansson innebär inte själva försäljningen av aktierna någon större intäkt för staden, cirka 200 000 kronor.

I videon förklarar han att delat driftsansvar och tydliga krav på de kommersiella aktörerna på flygplatsområdet är det som ska innebära skillnad.

Regionen får ordförandeposten

I och med förändringarna i ägandet görs också förändringar i bolagets styrelsesammansättning. De elva ledamöterna minskas till sex: tre ska komma från staden och tre från regionen. Regionen får också ordförandeposten.

Enligt Jansson blir det både politiker och tjänstemän i styrelsen framöver.

– Bland annat för att få in expertisen på ekonomisk styrning och för att öka tydligheten. Att öka transparensen gentemot skattebetalarna kring vad pengarna går till, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.