”Telefonen har gått varm idag, det är många glada tillrop”, berättar Macus Pihlflykt när SVT träffar hon vid flygplatsen. Foto: Melker Blomberg /SVT

Initiativtagaren till naminsamlingen för Västerås flygplats: ”En seger för demokratin”

Publicerad

Han var en av dem som tog initiativ till namninsamlingarna som ledde till folkomröstningen om Västerås flygplats. Beskedet att två av majoritetspartierna, både (S) och (L) , nu svänger i frågan är en seger för demokratin menar Marcus Pihlflykt.

– Vi är tusentals som jobbat tillsammans för det här, det känns fantastiskt, säger han.

När  tre av de fyra styrande partierna i Västerås för ett år sedan gick ut med att de ville lägga ner verksamheten i det kommunala flygplatsbolaget – och därmed verksamheten vid Västerås flygplats – var protesterna höglkjudda.

Marcus Pihlflykt, senare en av kampanjledarna för kampanjen Bevara flygplatsen, var en av initiativtagarna till de namninsamlingar som startades för att få till en folkomröstning i frågan.

Framtiden för Västerås flygplats

Ett år senare, pustar han och de övriga privatpersonerna, företagen och organisationerna och föreningarna som engagerat sig för att behålla flygplatsen ut.

– Ja, nu sätter vi oss lite på avbytarbänken ett tag, för nu har vi gjort vårt i det här.

– Det jag ser fram emot, nu när frågan om flygplatsens vara eller icke vara äntligen är parkerad, är att man kan gå från tveksamhet till stark utveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet