Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera allvarliga kollisioner – så ska olycksdrabbade Gunnilbokorset bli säkrare. Foto: Audrey Erath/SVT

Så ska olycksdrabbade Gunnilbokorset bli säkrare

Publicerad

Olycksdrabbade Gunnilbokorset i Skinnskatteberg ska byggas om för att bli trafiksäkrare. Just nu jobbar Trafikverket vidare med en lösning som förhoppningsvis ska ha effekt på olycksstatistiken. Men det är inte lösningen som flera kommuninvånare efterfrågat – en rondell.

– Det finns flera anledningar till det, säger Anton Thidé, projektledare på Trafikverket.

De senaste 13 åren har 21 kollisioner med personskador inträffat i Gunnilbokorset enligt statistik från Transportstyrelsen. Säkerheten i korsningen mellan väg 233 och 250 har debatterats i många år och röster har höjts om att något måste göras. I november 2021 godkände länsstyrelsen kommunens ansökan om att sätta upp ytterligare stoppskylar i korsningen.

– Det har, mig veterligen, inte inträffat någon mer allvarlig olycka sedan den sattes upp. Samtidigt har det gått för kort tid för att säga något om effekten, säger Anton Thidé.

Klart 2026

Oavsett om stoppskyltarna har en positiv effekt eller inte, så jobbar Trafikverket nu på att bygga om korsningen. Nyligen avslutades ett första samråd där bland annat allmänheten kunnat lämna in synpunkter. Härnäst kommer länsstyrelsen fatta beslut kring ombyggnationens miljöpåverkan och senare i höst kommer ytterligare samråd att hållas.

– Tidsplanen är att vi börjar bygga om korsningen 2025 för att den ska vara klar 2026, säger Anton Thidé, projektledare på Trafikverket.

I klippet: ”Skapar en tvingande effekt” – så ska olycksdrabbade Gunnilbokorset bli säkrare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.