Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomskonsulerna på Ungdomsdialog vill se fler bänkar i Västerås city. – Just nu saknas det bra platser att hänga på, säger Max Coltman. Foto: Raphael Cano Felix/SVT, Bertil Olofsson Bo/TT

Så tycker ungdomar att Västerås city bör utvecklas

Publicerad

Under sommaren har konsulter från Ungdomsdialog samlat in röster från andra ungdomar om hur Västerås city bör utvecklas för att tilltala dem mer. Nu har det resulterat i en rapport som ska presenteras för stadens politiker och tjänstepersoner.

– Det finns inga bra hängplatser i city. På torget kan man inte ens sitta, bara gå runt, säger ungdomskonsulten Max Coltman.  

Bristen på bänkar och sittplatser är det mest akuta enligt ungdomskonsulterna. Men det behövs även laddningsstationer för mobiltelefoner och fler offentliga toaletter.

– Vi vill att politikerna ska satsa på de små sakerna, istället för att renovera hela kvarter, säger Max Coltman, ungdomskonsult för Västerås stad.

”Lilla parken” först ut

En av idéerna som konsulterna tagit fram rör parken mellan city och Västerås domkyrka. Där vill man att kommunen placerar belysning och sittplatser.

– Papperskorg finns ju redan här, men den har vi ingen användning för om ingen är här, säger Jakob Sollén Mattsson, ungdomskonsult.

I fortsättningen vill man även att man fixar till stigarna så att fler kan nyttja parken, exempelvis rörelsehindrade personer som kan ha det svårt att gå på den ojämna ytan.

”Man satsar hellre på Erikslund”

Samtliga av ungdomskonsulterna känner att de bestämmande glömt bort Västerås city, till förmån för shoppingcenter som Erikslund och Hälla.

– Näringslivet har ju dragit dit, så då satsar man ju resurser som kunde gått till city, säger Max Coltman, ungdomskonsult.

Rapporten som Ungdomsdialog sammanställt presenteras för Västerås stads politiker och tjänstemän fredagen den 7 juli.

Se klippet för att höra Max Coltman och resten av ungdomskonsulternas planer för ”Lilla parken” och resten av Västerås innerstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.