Region Västmanland, som även har Apotekstjänst som levarantör, har inte påverkas. Foto: Berit Roald/TT

Så undvek Region Västmanland en brist på sjukvårdsmaterial: ”Har järnkoll på allt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner gick på onsdagen upp i stabsläge på grund av problem hos leverantören av sjukvårdsmateriel. Men tack vare en uttänkt logistik är läget under kontroll i Region Västmanland.
– Vår logistikenhet har järnkoll på allt, säger Jan Hallberg, administrativ direktör med ansvar för inköpsfrågor Region Västmanland.

Det är regionerna Örebro och Uppsala som under torsdagen gått upp i stabsläge. Det då det råder stor brist på viktig sjukvårdsmateriel. Bland annat provtagingsrör, sterila handskar och slangar till respiratorer. Orsaken till det är att leverantören Apotekstjänst har haft stora problem med leveranser ut till regionerna.

Men för Region Västmanland, som även den har Apotekstjänst som levarantör, så har det här inte påverkat vården.

– Det här har inte inneburit några konsekvenser ute i vården. Och det är för att vi till skillnad mot många andra regioner har en annan struktur med hur vi jobbar med våra lager. Logistikenheten äger nämligen alla resurser i förråden och har järnkoll på allt och de kan lätt och snabbt flytta materiel mellan enheter, säger Jan Hallberg, administrativ direktör med ansvar för inköpsfrågor Region Västmanland.

Tio dagar vid kris

Det här systemet kombineras med att regionen har ett större så kallat mellanlager där en större mängd materiel finns och därmed beräknar regionen att de klarar upp till tio dagar utan leveranser.

– Vi hoppas förstås att vi inte ska behöva gå upp i stabsläge utan att det här löser sig snart, men vi håller väldigt stor koll på utvecklingen och logistikenheten jobbar för fullt med det här, säger Jan Hallberg.

– Vi har haft det här systemet i många år och vid krissituationer som denna känns det tryggt, Jan Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet