Foto: Robert Gustavsson/SVT

Säkerhetsansvarig på sjukhuset: ”Antalet skottskadade ökar i Västerås”

Uppdaterad
Publicerad

I Västerås vårdades sju personer för skottskador under förra året. Enligt en granskning från Sveriges Radios Ekoredaktion så har antalet personer som söker vård för skottskador ökat på svenska sjukhus. Något som har tvingat fram ett ökat säkerhetstänk.

Störst ökning i landet av antalet skottskadade patienter finns i Malmö, där fördubblades antalet skottskadade mellan 2015 till 2017 enligt SR.

I Västerås var det totalt sju personer som kom till akuten med skottskador under 2017. Oftast handlar det om unga män som blivit skjutna i överkroppen efter olika gänguppgörelser men även vådaskjutningar förekommer.

– Vi har ju sett de senaste åren att vi har fått en ökning även i Västerås. Vi vidtar självklart de åtgärderna som är nödvändiga för att kunna hantera de här situationerna, säger Hans Löhman, säkerhetsstrateg region Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.