Sala kommun döms till böter på 1,1 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket krävde Sala kommun på miljonvite för att ha brutit mot reglerna om offentlig upphandling. Nu har domen i Förvaltningsrätten kommit som ger Konkurrensverket rätt.

I maj i år kom skadeståndskravet från Konkurrensverket som ansåg att Sala kommun brutit mot reglerna om offentlig upphandling genom att fortsätta upphandla byggtjänster av företag vars ramavtal redan löpt ut. På kommunen var man medveten om att man brutit mot reglerna, men menade att man varit tvungen att göra så eftersom man inte hade tillräckligt många anställda upphandlar för att hinna med, samtidigt som reparationer och ombyggnadsarbeten behövdes genomföras på bland annat äldreboenden och skolor.

– Det här är ju självklart inte bra, därför har vi nu vidtagit åtgärder. Vi har till och med gjort så att vi anställt en mer, så att vi har en extra upphandlare än vad vi har tjänst för, så att vi ska kunna komma ikapp, sa Anders Wigelsbo (C), kommunalråd i Sala, till SVT Västmanland i maj.

Ger Konkurrensverket rätt

Nu har Förvaltningsrättens dom kommit som ger Konkurrensverket rätt – Sala kommun måste betala 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Förvaltningsrätten skriver i domen att det inte framkommit några förmildrande eller försvårande omständigheter som gör att vitesbeloppet bör vara lägre. 

–  Jag kan bara säga att det här var förväntat. Vi har än så länge bara hunnit ta del av domen, jag kan inte ge något besked än om vi kommer bestrida, kommenterar Anders Wigelsbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.