Nu står det klart att Sala silvergruva inte kommer öppna upp under hela 2020. Foto: SVT

Sala silvergruva håller stängt resten av året

Uppdaterad
Publicerad
Nu står det klart att Sala silvergruva inte kommer öppna upp under hela 2020. Gruvbolagets styrelse har tagit beslutet under onsdagen och idag meddelades personalen.

Minst till årsskiftet kommer Sala silvergruva att hålla stängt. Det för att säkerställa bolagets överlevnad på lång sikt. I och med corona bedömmer styrelsen till gruvbolaget att det inte finns möjlighet att bedriva den turismverksamhet som man vill.

– Styrelsen gör bedömningen att även om restriktionerna om social distansering skulle lättas upp så skulle vår kärnverksamhet med gruvturer och mycket folk i hissen ner, kunna utföras, säger Jennie Hesslöw, vd Sala silvergruva.

Personalen varslas

Nästan hela personalstyrkan varslas nu om uppsägning. Tolv personer kommer sägas upp, endast en tjänst som har hand om säkerheten på gruvområdet kommer finnas kvar. Förhoppningen är att de personer som idag jobbar på gruvan kan återanställas när eller om gruvan öppnas upp igen.

– Min förhoppning är ju att vi öppnar upp nästa år och då vill jag uppmana alla medarbetare att söka sig tillbaka hit, säger Jennie Hesslöw.

Osäker framtid

Gruvan har under 15 års tid gått med förlust och enligt Jennie Hesslöw så kunde Sala kommun inte gå in med mer medel än de redan gjort iår. Gruvans ekonomiska situation är med andra ord tuff, och framtiden oviss.

– Under hösten kommer vi göra nya bedömningar om läget och bedöma om eller när vi kan öppna upp gruvan igen, säger Jennie Hesslöw, vd Sala silvergruva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer