Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Salaborna tycker om biljettpriserna och silvergruvans kris. Foto: Maja Tengnér/SVT

Salabor om krisen för silvergruvan – vill se billigare besök

Publicerad

Det är för dyrt att gå ner i Sala silvergruva, menar flera Salabor som SVT Nyheter Västmanland pratat med.

– Jag tror det kostade 1 500 kronor för familjen sist, säger Madeleine Törnell.

Gruvområdet är ett populärt utflyktsmål i Sala, men det är bara ett fåtal av besökarna ovan jord som betalar för att gå ner i gruvan. Förra året hade Sala silvergruva drygt 20 000 betalande besökare. Det räcker inte för att gå med vinst, och nu hotar konkurs Sala Silvergruva AB – om inte kommunen tillför mer pengar.

Och trots att bolaget planerar att införa familjepriser sommaren 2023 kommer det att vara nästan dubbelt så dyrt för en familj att gå ner i Sala silvergruva som i jämförbara Falu koppargruva.

I klippet berättar Salaborna vad de tänker om krisen för stadens stolta symbol.

Sala kommun förvärvade gruvområdet vid Sala silvergruva 1988 för att kunna förvalta det kulturhistoriska området.

Sala silvergruva AB bildades för att bedriva verksamhet inom besöksnäring, som gruvturer och andra arrangemang. Bolaget har också ansvar för underhåll av de 48 byggnadsminnesmärkta fastigheterna på området. 

Sala kommun är huvudägare i aktiebolaget Sala Silvergruva AB, och äger 80 procent av aktierna. Övriga 20 procent ägs av 300 B-aktieägare, där lokala bank- och försäkringsbolag är de största. 

Det senaste decenniet har Sala Slvergruva AB gått med förlust alla år utom två. Sala kommun har täckt upp förlusterna med skattepengar.

Källa: Allabolag, Sala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sala silvergruva

Mer i ämnet