Hyresgästföreningen är kritiska Foto: Tina Eckerskog/SVT

Salabostäder planerar att sälja ut 450 lägenheter

Publicerad

Den styrande majoriteten i Sala vill sälja ut 450 hyresrätter ur allmännyttiga Salabostäders bestånd. Men från Hyresgästföreningen är man kritiska.

Orsaken till försäljningen är för att kommunen ska ha råd att bygga 58 nya bostäder och rusta upp de gamla. Bara bygget kommer att kosta ungefär 50 miljoner och sedan kommer stamrenoveringen att kosta flera hundra miljoner eftersom man vill stamrenovera ungefär 1.000 lägenheter.

– Hyresvärdar kan vara allt från jätte bra till jätte dåliga. Och problemet är egentligen att man inte vet någonting förrän man har gjort det. Men det är väldigt svårt att rikta garantier till en köpare att man inte får höja hyrorna. Vår erfarenhet är att det här skapar en oro, säger Roger Wallin, ansvarig för bostadspolitiken på Hyresgästföreningen.

Hyresgäster oroade

Det är oklart vilka hyresrätter som ska säljas ut, vilket oroar de boende. Och de argumenten som tagits upp, det är något som Roger Wallin inte håller med om.

– 58 nya lägenheter med en sådan bred utförsäljningsmandat det går inte i hop. Vi tycker att man ska bygga nytt men att kommunen ska gå in med en del pengar, säger han.

”Inget alternativ”

Bernard Niglis, vd på Salabostäder menar att det inte finns så mycket att oroa sig för.

– De boende sitter på de kontrakt som de har oavsett om lägenheterna säljs. Det finns inget annat alternativ för oss än att sälja eftersom vi ska kunna klara av att bygga nya och underhålla de gamla, säger han.

Beslutet kommer att tas 15 Juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Salabostäder

Mer i ämnet