Foto: SVT / Skärmdump

Salabostäder ville registrera politiska åsikter

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags framkom det att Salabostäder i sin app krävde att bostadssökande godkände ett samtyckesavtal för att kunna söka bostad. Ett godkännande innebar ett generellt tillstånd för Salabostäder att registrera bland annat etniskt ursprung, sexuell läggning och politiska åsikter. Bolaget backade och ändrade texten under tisdagen men försvarade då ändå behovet då hyresgästerna själva skickade in uppgifterna.

– Mycket tveksamt, säger Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen som är tillsynsmyndighet i frågan. Hon har inte granskat ärendet utan svarar generellt på frågorna om GDPR.

– Det låter som att bolaget efterfrågat ett generellt samtycke om att få registrera känsliga personuppgifter. För att få registrera sådana krävs att personen uttryckligen ger sitt samtycke till att just den uppgiften sparas och registreras. Samtycket måste vara specifikt, frivilligt och uttryckligt. Det får inte finnas några tveksamheter kring vad jag har godkänt.

Salabostäder menade i tisdags att de hade rätt att registrera det som hyresgästerna lämnade in och som bostadsbolaget själva ansåg relevant i samband med bostadssökandet, kan de göra så?

– Det beror på, är det relevant kan det vara ok men företaget måste vid varje enskilt tillfälle se till att kraven för giltigt samtycke är uppfyllda. Den som lämnar in en uppgift måste få helt klart för sig vad som sparas och ge sitt godkännande för varje ny uppgift.

Så man kan inte som Salabostäder  gjorde från början helgardera sig för alla typer av uppgifter inför framtiden?

– Nej, man kan inte lämna generellt samtycke när det gäller känsliga personuppgifter.

Hyresgästföreningen kritisk

– Det här är känsliga personuppgifter. Uppgifter om hälsa och sexuell läggning kan möjligen vara relevanta i en medicinsk journal men då gäller särskilda uppgifter om hur man ska förvara den typen av journal, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningens förbundsexpedition i Stockholm.

Johan Mirtorp, förbundsjurist Hyresgästföreningen. Foto: Christian Gustavsson

– Utgångspunkten i GDPR är att det är förbjudet att registrera den typen av känsliga personliga uppgifter. Sedan finns det så klart undantag vid speciella skäl.

– Jag gissar att det som hänt i Salabostäder är ett misstag, att man missförstått på något sätt.

Finns det någon situation där det är OK att registrera den här typen av information?

– Inte vad gäller Salabostäder eller liknande. Talar vi om bostadsmarknaden så finns det ingen anledning att gå in på den här typen av känsliga personuppgifter.

Salabostäder ändrar sig

– Vi har haft kontakt med SABO ( allmännyttans samarbetsorganisation) och fått veta att vi inte behöver gardera oss i första skedet när en person gör en ansökan och eventuellt skickar in känsliga uppgifter, därför har vi ändrat i texten. Det berättar Salabostäders vd Bernard Niglis.

– Om någon skickar in uppgifter om medicinska behov i form av till exempel handikappanpassning så kommer vi framöver att begära in samtycke från den personen för att få registrera uppgifterna.

Men i tisdags sa du att du ni hade rätt att registrera uppgifter som den sökande skickade in som ni ansåg relevanta.

– Det byggde på ett missförstånd. Nu har vi via SABO fått veta hur vi ska agera.

Salabostäder menar att de trodde att de behövde gardera sig för att människor i sina ansökningar eventuellt skulle uppge behov utifrån medicinska diagnoser eller dylikt. Det har heller aldrig varit fråga om att Salabostäder på något sätt velat efterforska känsliga uppgifter enligt bolaget.

– Vi håller också på att ta fram en policy kring detta så att det ska vara tydligt för alla vad som gäller.

Bernard Niglis, vd för Salabostäder. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Vad har du för råd till de som nu känner sig osäkra på om ni ändå har känslig information sparad om dom?

– De vet ju själva vad de skickat in men är det så att de vill veta det så har dom ju rätt att göra en skriftlig begäran om att få ut de uppgifter som finns hos oss.

Du har rätt att ta del av vad som står om dig i registren

Från och med imorgon fredag har du rätt att ta del av vad företag och myndigheter har registrerat om dig när du vill. Tidigare har det funnit en begränsning som gällde en gång per år. Företag och myndigheter kan dock ta ut en avgift om det tillkommer merkostnader om man begära ut handlingar ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.