Foto: Ur polisens förundersökning

Sålde knark – köparna betalade via Swish

Publicerad

26-åringen misstänks för att ha sålt drygt ett halv kilo kokain. Idag inleds rättegången mot honom och 24 av de misstänkta kunderna.

26-åringen från Västerås står åtalad för grovt narkotikabrott. Under perioden 1 januari 2016 till 5 november 2017 har cirka 250 olika insättare, via Swish, överfört drygt 2,4 miljoner kronor till 26-åringens konsto.

Men bara 24 av de misstänkta kunderna, de allra flesta från Västerås, åtalas för narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

– Det stämmer att vi hört betydligt fler i den här utredningen än de som har blivit åtalade. I det här fallet kan jag styrka att de här 24 personerna har köpt kokain av huvudmannen, säger kammaråklagare Martin Bresman vid riksenheten mot nationell och organiserad brottslighet.

Utsatt för hemlig telefonavlyssning

Vilka är köparna?

– Min uppfattning är att det finns de som har beställt när de ska ut på krogen, sedan finns det de med ett mer utvecklat beroende.

26-åringen nekade inledningsvis men när polisens utredare började lägga fram bevis efter bevis veknade han i förhören. Dessutom hade polisen avlyssnat hans telefon.

Dagen innan han greps, den 3 november, skickade han ett mass-sms till 81 olika nummer: ”Tjo! Jag har fått in mycket fina grejer”.

Träffade kunderna på stan

26-åringen har sedan mött kunderna på stan eller åkt hem till dem. Vissa av kunderna betalade kontant.

Enligt honom själv har han hamnat i den här situationen på grund av att han är spelmissbrukare. Och det blev han efter att ha blivit lämnad av sin tjej.

– Jag ville inte tänka på henne hela tiden, därför spelade jag, säger han i förhör.

Åklagaren är av annan uppfattning.

– Min uppfattning är att han har ägnat sig åt det här för att tjäna pengar för att ha råd att med att hålla en viss livsstil.

Rekordstor rättegång

Ingen av salarna i Västmanlands tingsrätt är så stor att den rymmer 25 åtalade och deras advokater. Tre salar, videolänkande med varandra, kommer därför tas i anspråk.

Rättegången beräknas pågå i tolv dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer