Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jonas Cederbergs timelapse-video på norrskenet som han såg från sin tomt vid Badelunda utanför Västerås den 16 april. Foto: Jonas Cederberg/Privat

Jonas, 35, fångade ett av säsongens sista norrsken

Uppdaterad
Publicerad

Efter ännu en färgsprakande säsong blir det nu för ljust för att se mäktiga norrsken över Västmanland. Men det kommer nya, bättre chanser.

– Jag ser sjukt mycket fram emot det kommande året, säger norrskensfantasten Jonas Cederberg, 35.

Jonas Cederberg har i tio år fotat norrsken. De tre senaste åren har intresset fullständigt exploderat.

När det är dags för himlens fyrverkeri går han bara ut på sin tomt i Badelunda utanför Västerås och riktar upp kameran.

– Jag fotar varje kväll om jag ser att något är på gång. Det är något speciellt med att stå där och se hur himmelen färgas grön och lila och hur allting ”dansar” omkring. Fram till årsskiftet var norrskenet riktigt bra men från januari har det varit sämre, säger han om norrskenssäsongen som nu avslutas när kvällarna blir för ljusa.

På valborgskvällen syntes norrsken tydligt på sina håll i Västmanland och även sent på torsdagskvällen skymtades det, men nu svagt.

”Förmodligen säsongens sista norrsken. Sedan blir natthimlen för ljus för att kunna se norrskenet”, säger norrskensexperten Tommy Löfgren om bilden han tog på valborgskvällen mittemot Strömsholms slott. Foto: Tommy Löfgren/Privat

Då ökar chanserna att se norrsken

I höst drar norrskenssäsongen igång igen – med stora chanser att se skådespelet. Solaktiviteten ökar nämligen fram mot 2025, har Jim Gage, ordförande för Västerås astronomiförening, tidigare sagt till SVT.

– Solaktiviteten varierar en del. Man brukar nå en topp vart elfte år och vi närmar oss toppen nu som ser ut att bli 2025, har även SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt berättat.

Norrsken vid Hökåsen utanför Västerås den 16 april som Jakke Röntynen fångade på bild. Foto: Jakke Röntynen/Privat

Det här är norrsken

• Norrsken uppstår när solen får ett utbrott och skickar ut elektroner och protoner, som även kallas för solvindar.

• När solvindar träffar jordens magnetfält överförs energi som i sin tur skickar partiklarna mot Syd- och nordpolen. När de träffar atomerna och molekylerna i atmosfären skapas norrsken. Vilken färg det blir beror på vilken höjd och hastighet de krockar med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.