Foto: SVT Arkiv

Satsar en halv miljon på EU-migranter

Publicerad

Kommunen satsar en halv miljon nästa år på hemlösa EU-migranter. Planen är att en ny strategi ska tas fram inom den närmsta tiden för att kunna hantera situationen.

Kommunstyrelsen har beslutat att ta fram en strategi för att kommunen ska kunna möta EU-migranter.

– Så länge folk kommer hit så måste vi behandla alla på samma sätt. Vi kan inte lösa problemet, eftersom det ligger på en nationell nivå, men vi måste och kan försöka att hantera situationen på bästa sätt lokalt här i Västerås, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hoppas på samarbeten

Förra vintern samarbetade kommunen med Stadsmissionen och man skapade en mötesplats för att hjälpa EU-migranterna. Under två timmars tid om dagen fick de möjlighet att tvätta sina kläder och duscha.

– Vi hoppas på att kunna göra om samma samarbete och även kunna jobba tillsammans med andra aktörer. Det viktigaste är att hitta ett bra förhållningssätt och försöka göra det bättre för de som kommer hit, säger Teljebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer