Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Satsning slussar långtidsarbetslösa ut till arbetslivet

Publicerad

Take off. Så heter Västerås kommuns satsning för att hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden. Projektet är ett samarbete mellan Västerås stad, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Västerås kommun satsar på socialt företagande och försöker att ge personer, som har svårt att komma in i arbetslivet, råd, stöd och praktisk hjälp.

Det genom projektet Take Off som är ett samarbete mellan Västerås stad, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Det är ett svårt jobb. Det här är människor som har en lång väg tillbaka och det gäller att man skyndar långsamt, säger projektägaren Ylva Wretås.

– Hittills är det ungefär ett 20-tal personer som har fått en anställning eller är på väg ut. Det har även startats ett antal företag och där gäller det att hålla i och bygga vidare, fortsätter hon.

Vad är målet och era förhoppningar?

– Målet är att vi ska ha fler personer som kommer i försörjning. Men också att den här typen av företagandet blir en del av Västerås företagskultur, att mångfalden inom näringslivet blir större, så att fler kan se att man med sin affärsidé kan bidra till social nytta, säger Ylva Wretås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.