Foto: Magnus Hjalmarson Neidema TT / Henrik Montgomery TT

DNA-märkning ska stoppa sadelstölderna

Uppdaterad
Publicerad

Mellan september och november förra året stals 69 sadlar i Uppland, Västmanland och Gävleborgs län, visar siffror från polisen. Försäkringsbolag skickar nu sms till hästägare i Västmanland och angränsande län och uppmanar dem att märka sina sadlar.

– Vi uppmanar våra försäkringstagstagare att om möjligt märka sina sadlar med DNA märkning eller GPS teknik. Polis och tull har utrustning så att de kan kolla om de träffar på sadlar vid ett tillslag och en GPS sändare kan du aktivera och på så sätt se vart din sadel befinner sig, berättar Per Anderz Eldenfalk på Länsförsäkringar Bergslagen.

Bolaget har noterat 10 stölder av sadlar i Västmanland och Örebro den senaste tiden.

– En rundringning till våra kontor i landet visar att det framförallt är vi och Uppland som har drabbats. Vi har inga sadelstölder rapporterade i Dalarna eller Gävleborg tillexempel så det verkar som att man koncentrerat sig här just nu, säger Per Anderz.

Svårt utreda

Även polisen uppmanar hästägare att märka sina sadlar, fotografera dem och notera särskilda kännetecken då det gör det lättare för polisen att spåra stöldgods tillbaka till ägarna berättar polisens presstalesperson Lisa Sannervik på polisregion Mitt.

– Det kan vara svårt för oss att veta om sadlar vi hittar vid ett eventuellt tillslag är stulna. Finns det tillexempel DNA märkning så kan vi snabbt ta reda på om sadeln är anmäld stulen och spåra den tillbaka till rätt ägare.

När det gäller stölderna i region Mitt den senaste tiden så har vittnesuppgifterna varit få och polisen har inte haft så mycket att gå på.

Så skyddar du dig

Anna Skärfstad som har hästar utanför Västerås är en av hästägarna som drabbats i denna stöldomgång trots att hennes stall ligger omgiven av bostadshus.

– Sadelkammaren var uppbruten och det var stor oordning i stallet. De tog de dyraste sadlarna och lämnade resten berättar Anna som tycker att det är mycket obehagligt att ha haft tjuvar inne hos hästarna.

Hon fick bra hjälp av sitt försäkringsbolag och har nu säkrat upp stallet ytterligare med kameraövervakning, rörelsesensorer, brytskydd och extra lås på sadelkammaren.

– Det viktigaste är att ha lås på sadelkammaren berättar Per Anderz Eldenfalk men han råder också hästägare med dyra sadlar att se över sitt försäkringsskydd. Många privatpersoner litar till hemförsäkringen i ett sådant här fall men det finns begränsningar i den och om man till exempel blir av med två eller flera dyra sadlar så kan det finnas ett tak för hur mycket pengar man kan få ut.

Polis och försäkringsbolag råder också hästägare att samverka med varandra, hålla utkik efter misstänkta fordon, skriva upp registreringsnummer på okända bilar och vara lite extra vaksamma.

TV: Se reportaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.