Foto: Tina Laine /SVT arkiv

En riktig schack-attack

Publicerad

I helgen är över 400 barn och unga från hela Sverige i Västerås för att göra upp. Skol-SM i schack ska avgöras.

– Jag hoppas på många bra partier och bra motstånd, säger Edvin Axensten, 12 år.

Vad gör en bra schackspelare?

Man måste vara lugn och inte stressa upp sig. Tänka efter innan man gör ett drag vad man själv kan göra och vad motståndaren kan göra.

Alldeles tyst

Just nu pågår skol-SM i schack i Västerås. På Rudbeckianska gymnasiet finns omkring 420 barn och ungdomar samlade, och fokuserade.

– Det är tyst under spelet, alla vet reglerna och har fullt fokus. Men det är klart att  det framförallt bland de lite yngre, som 7-åringarna, kan bli lite snack här och där, berättar Mats Sjödin från Västerås Schackklubb som står bakom arrangemanget.

Han berättar att man nu ser ett stadigt uppåtgående intresse för schack, men att arrangemang som skol-SM fortfarande kan betyda mycket för de unga som spelar.

– Ja både socialt och spelmässigt för de unga. Det är ju trots allt inte så många aktiva och schackspel kan bli lite ensamt på sina håll. Man har kanske kompisar i andra städer som också spelar och det är ju vid sådana här tillfällen som de kan träffas, säger Mats Sjödin, Västerås Schackklubb.

Laddar för attack

Bland skol-SM spelarna finns ett 50-tal barn från Västerås, några av dem kanske också får möta Edvin Axensten som kommit ner från Umeå för att spela.

– Det gäller att fundera ut bra attacker, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer