Porslin med tryck; Björnön Foto: Melker Blomberg/svt

Semestertillvaron i Björnöstugor blir nostalgi på Vallbymuseum

Uppdaterad
Publicerad

På söndag invigs en kulturell skatt på Vallbys friluftsmuseum. Då går det att besöka den nostalgiska stugbyn på Södra Björnön, fast på Vallby.

Stugorna visar livet på 1950-talet och 1970-talet i stugbyn på Södra Björnön.

På midsommarafton 1946 invigdes officiellt stugbyn på Södra Björnön. Syftet var att ge arbetare och tjänstemän på ASEA en plats för återhämtning och möjlighet att vara ut i naturen.

– När stugorna inreddes var man väldigt noga med att det skulle vara god kvalitet på inredningen, man fick till och med sitt eget porslin med tryck, Björnön i en cirkel-logotype, man hade rejäla möbler av allmogetyp och även textiler skulle vara det, säger Ulla Blomqvist , intendent på Vallby friluftsmuseum.

Stugorna är sedan länge borta från Björnön men två stycken har bevarats till eftervärlden en från 50-talet och en från 70-talet, och nu på söndag återinvigs dom på Vallby friluftsmuseum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.