Föredrag inom bioteknik på Expectrum. Foto: Daniel Brodén

Seminarium om bioteknik i Västerås

Publicerad

Idag anordnades ett biotekniskt internationellt seminarium i Västerås med forskare från Sverige och Israel. Redovisningar och diskussioner skedde inom flera olika ämnen inom bioteknik som till exempel läkemedel, hälsa, miljöteknik och livsmedel.

Flera forskare var på plats i Västerås för att delta i ett seminarium om bioteknik. Representanter från KTH och det israeliska universitetet Technion var på plats och tanken var att man tillsammans skulle lära sig av varandra och knyta värdefulla kontakter.

– Jag tycker det är väldigt spännande det här. Det senaste föredraget jag precis såg visade hur man via bioteknikens hjälp kan hitta på tekniker för att motverka cancer. Till exempel kan man styra så att cellerna bara bekämpar de sjuka celler. Det här är en teknik som gör att inom fem till tio år så kanske vi kommer behandla cancer på ett helt annat sätt än idag, säger Stefan Sturesson, ordförande Technion Sweden.

Västerås – ett kluster under framväxt

Anledningen till att man valde just Västerås är bland annat på grund av stadens många biotekniska företag.

– Västerås Science Park har skapat ett kluster med företag inom hälsa och välfärd. Det kopplas mycket till det här för vi har ju flera biotekniska företag som vill ta vara på forskningen inom bioteknik. Det är ett kluster inom framväxt och därför tyckte vi det var väldigt bra att lägga seminiariet här, säger Sturesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.