Foto från militärövningen Aurora i september 2017. Foto: Karl Melander/TT

Scenariot: Vad händer i Kungsör om det blir krig?

Publicerad

Nu ska kommunerna i Västmanland öva sig i hur de ska agera i händelse av höjd beredskap. Först ut är Kungsör, Arboga och Skinnskatteberg. Det här är en första del i den nationella Totalförsvarsövning 2020.

Det försämrade säkerhetspolitiska läget i världen har gjort att regeringen för fyra år sedan beslutade att Sveriges totalförsvar ska stärkas. Totalförsvaret utgörs av militär och civil verksamhet och nu ska man öva tillsammans under ledning av Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Veronica Gustavsson Lidman, Länsstyrelsen Västmanland.

– Den här är ett viktigt arbete att bygga upp kunskaper som legat i träda. Det blir som en slags temperaturmätare där vi får reda på vad vi har för förmågor och kunskaper idag. Det är oerhört viktigt att vi inventerar och identifierar vad vi skulle klara av idag och vad vi behöver planera för den närmaste tiden och på lång sikt, säger Veronica Gustavsson Lidman, lokal övningsledare för Totalförsvarsövning 2020 på Länsstyrelsen Västmanland.

Kungsör först ut

Stora delar av Totalförsvarsövning 2020 är förlagd under nästa år, men redan nu börjar flera kommuner att öva för att höja kunskapsläget. I ett första steg övar man i sin egen organisation, något som alla länets tio kommuner kommer att göra. Först ut är Kungsörs kommun. Under veckan övar även Skinnskatteberg och Arboga.

– Övningen pågår under en heldag och utspelar sig under höjd beredskap då det inte längre är fred. Det är uppbyggt kring ett antal moment, ett antal händelser, där man går från hotläge till skärpt beredskap och sedan till höjd beredskap. Till det här finns det olika diskussionsfrågor som ”vad händer i samhället om det blir krig?”, ”vad händer om det blir brist på olika varor och tjänster?”, ”vilket uppdrag och ansvar har kommunerna?”, ”vilka samverkar vi med?” och ”hur kommunicerar vi med allmänheten?”, säger Veronica Gustavsson Lidman.

Kommer allmänheten märka av övningen?

– Nej, inte här i Västmanland. Det kommer ske en övning under nästa år där man ska testa olika försörjningkedjor, transportsystem, energiförsörjning och sjukvård under höjd beredskap, men det kommer vara förlagt i södra och norra Sverige samt på Gotland.

Försvarssekretess kring nästa övning

I mars nästa år hålls en fördjupande övning där länstyrelsen, regionen, mellersta militärregionen, ett antal andra myndigheter som polisen och Trafikverket, samt flera kommuner ingår. Vilka kommuner som deltar då råder det försvarssekretess kring.

– Eftersom det finns ett stort intresse kring övningen så kan det finnas de som vill kartlägga den, så därför finns det sekretess kring delar av Totalförsvarsövning 2020, säger Veronica Gustavsson Lidman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer