Siktar på att bli historisk

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Kjäll från Västerås jagar Sveriges första olympiska curlingmedalj på herrsidan någonsin.

En snöplig fjärdeplats med minsta möjliga marginal. Minnena från de senaste olympiska spelen i Vancouver har förföljt Viktor Kjäll sedan 5-4-förlusten mot Schweiz i bronmatchen för fyra år sedan.

– Det är någonting som har följt med mig under de senaste fyra åren. Vi har tänkt på förlusten väldigt ofta och hur surt det var att förlora den där bronsmatchen. En medalj skulle betydda mycket både för svensk herrcurling och för oss.

Tvärsnytt OS

Han är etta i Lag Edin. Laget som varit allra närmast en svensk OS-medlj i curling på herrsidan. Samtliga i laget är under 30 år, men de har ändå välmeriterade. Två EM-guld, ett VM-brons och senast för ett år sedan lyckades laget bli världsmästare i sportens hemland, Kanada. Trots alla meriter är det bara vart fjärde år som laget kliver ur skuggan och in i rampljuset.

– Det blir mer media och det blir mer prat om curling. Det är ju bara vart fjärde år som vi kommer i fokus, så det är bara roligt.

– Kan det kännas frustrerande att ni bara får uppmärksamhet vart fjärde år?

– Det är båda och. Ibland är det skönt att gå i sin ensamhet, men det är klart att vi skulle vilja ha mer uppmärksamhet.

Viktor flyttade från Västerås till Karlstad 1997. Där har nu alla lagmedlemmar samlats och de anser att dem har de optimala träningsförutsättningarna med en nybyggd träningshall och närhet till både löpspår och fyshall.

I OS väntar först ett gruppspel där lagets ställs mot samtliga nationer, de fyra främsta går sedan till semifinal som spelas nästa onsdag. Då ska lag Edin var ett av de fyra lagen för att kunna bli de historiska första OS-medaljörerna.

– Målet med OS är framför allt att ta en medalj, och när vi väl är i slutspel kan vad som helst hända. En medalj är målet och att komma hemma med en guldmedalj vore en bonus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt OS

Mer i ämnet