2015 begick 1554 personer självmord i Sverige. Det är cirka 30 liv i veckan Foto: TT

Självmorden ska halveras i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Socialstyrelsens siffror så är Västmanland det län i landet som har högst andel självmord per capita. Nu ska regionen arbeta för att halvera självmorden till 2020.

Om man ser på andelen suicid per 100.000 invånare så ligger Västmanland högst i landet, det visar siffror från Socialstyrelsen.

Suicid eller oklara dödsfall utgör också nära hälften av alla lex Maria-anmälningar som görs inom länet.

– Vi har legat högt i Västmanland. Vi ser att det sker i alla åldrar, att det är flest män och att det finns en tydlig koppling till och droger och alkohol, säger Tuula Wallsten chefläkare på centrala patientsäkerhetsteamet.

Halvera självmorden till 2020

Tuula Wallsten jobbar på det centrala patientsäkerhetsteamet inom Region Västmanland. De får polisrapporter och går igenom nästan alla självmord.

– Det gör att vi har ett underlag som vi kan titta på väldigt noga och se vad vi kan göra och vad vi kan förbättra, säger Tuula Wallsten.

År 2008 antog riksdagen en nollvision för självmord och regeringen har som vision att ingen ska behöva ta sitt liv.

Den nationella nollvisionen gäller även i Västmanland men nu har man också inom regionen satt upp ett delmål att halvera antalet suicid och fram till år 2020.

– Vi måste göra någonting tillsammans. I regionen är det här en av de viktigaste frågorna att jobba med framöver, säger Tuula Wallsten.

Ett samhällsproblem

Patientssäkerhetsprogrammet för 2017-2020 var nyligen uppe i regionsfullmäktige och där slogs det fast att suicidpreventionen är en viktig del.

– Vi tycker att det här är oerhört viktigt och där finns det en enighet över parti- och blockgränserna, säger regionrådet Hans Jansson (V) som har särskilt ansvar för psykiatrin.

Enligt Hans Jansson är självmord ett samhällsproblem och ser positivt att kommunerna tar egna initiativ till lokala handlingsplaner.

Läs mer: Sala inför handlingsplan för att minska självmorden

– Att rädda liv måste vara viktigt i alla lägen. Där måste vi ta vårt ansvar, kommunerna ta sitt ansvar och vi som samhälle ta vårt ansvar. Det är ett misslyckande att människor hamnar i den här situationen, säger Hans Jansson.

Ska utbilda all personal

För att lyckas med sina mål följer regionen en handlingsplan som fastställdes ifjol. Bland annat ska det genomföras utbildningsinsatser för all personal som har någon slags kontakt med patienter. Utbildningarna kommer ske under 2017 och 2018.

– Det finns fortfarande föreställningar om att om man pratar om självmord så väcker man den björn som sover. Det gör det inte, tvärtom, så inger det trygghet, säger Tuula Wallsten.

Det ska också anställas en samordnare som kan hålla i samverkan inom hela sjukvården och andra verksamheter ute i kommunerna.

Samordnaren hoppas kunna tillsättas nu i maj.

Fakta om självmord

  • Sedan 1980 har självmordstalet i Sverige sjunkit för samtliga åldersgrupper utom bland unga i åldern 15-24 år. Självmordsrisken ökar även bland äldre män över 80 år.
  • 2015 begick 1554 personer självmord i Sverige. Det är cirka 30 liv i veckan. Av de som tar sitt liv är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Bland män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.
  • Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.

Hit kan du ringa om du har tankar eller frågor om självmord:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.