Skenande kostnad för inhyrd personal

Uppdaterad
Publicerad

På fyra år har kostnaden för inhyrd vårdpersonal blivit tio gånger större för landstinget i Västmanland.

– Kostnaden för bemanningsföretagen är fortfarande en liten del av vår budget, säger Mats Beskow som är HR-direktör på landstinget Västmanland.

Bemanningssjuksköterskor, eller stafettsjuksköterskor, har blivit allt vanligare inom den svenska vården. Där landstingen inte lyckats med sin personalpolitik, finns bemanningsföretagen som erbjuder högre lön och flexibilitet.

Högre lön i Norge

För många sjuksköterskor har också bemanningsföretagen blivit ett alternativ till en flytt till Norge för att höja lönen.

Bemanningen i sjukvården

För landstinget i Västmanland har kostnaden för inhyrd personal ökat från 2,4 miljoner 2010 till 22,6 miljoner 2014. Det är en ökning med tio gånger.

– Vi befinner oss i ett läge där vi har svårt att rekrytera, säger Mats Beskow som är HR-direktör på landstinget i Västmanland. Han menar att de därför blir beroende av att kunna hyra in personal för att säkerställa vården.

– Västmanlänningarna är nöjda med vården visar undersökningar, och det vi betalar för inhyrd personal är fortfarande en liten del av vår budget, säger han och menar att kostnaden som sprungit iväg inte är någonting att oroa sig för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningen i sjukvården

Mer i ämnet