Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behovet av elektriker är enormt de närmaste åren. – Vi skulle behöva få in mer tjejer inom elbranschen, säger läraren Mikael Ferm. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Skolan i Köping garanterar jobb efter utbildningen: ”Elektriker är navet i omställningen”

Publicerad

Elektriker är ett bristyrke i stora delar av landet och trots att eleverna på elprogrammet på Ullvigymnasiet i Köping har ”jobbgaranti” så räcker inte de till för att mätta marknaden. Anledningen stavas klimatomställningen, med installationer av solceller och elbilar.

– Inom 3-5 år kommer det saknas ungefär 28 000 elektriker i landet, säger läraren Mikael Ferm.

De senaste åren har tio till tolv (av 16) utgångselever per år fått jobb på elfirmor inom KAK-regionen direkt efter skolan. Enligt Mikael Ferm har eleverna ofta haft klart med anställning flera månader innan dom tar studenten. ”Duktiga” elever ”uppvaktas” redan efter praktiken i årskurs två.

– Inom 15 mils radie så är du garanterad jobb efter utbildningen, säger Mikael Ferm.

Få tjejer i branschen

Antalet sökande till elprogrammet på Ullvigymnasiet i Köping har legat relativt oförändrat över åren berättar Mikael Ferm. En annan sak som verkar oförändrad är saknaden av kvinnliga elever. Av de 48 utbildningsplatserna finns idag endast fyra kvinnliga elever.

– Vi skulle behöva få in mer tjejer inom elbranschen. Vi är ändå bättre än riksgenomsnittet på 3% (2019), säger Mikael Ferm.

I klippet får du hänga med in till elprogrammet på Ullvigymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.