Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan och Olivia pluggar till elektriker i Köping. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Unga elektriker i Köping ser ljust på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

På Ullvigymnasiet i Köping förbereder sig eleverna för både en grön och ljus framtid. Inom tre till fem år beräknas det saknas 28 000 elektriker i Sverige.

– Jag tänkte inte på att bli elektriker innan jag kom hit på öppet hus, säger Olivia Pelander Djupsjö.

Det råder stor brist på elektriker i Sverige och klimatomställningen gör att behovet räknas bli ännu större inom några år.

– Det känns tryggt med jobb, man behöver inte oroa sig inför framtiden, säger Johan Lundqvist, som går andra året på elektrikerprogrammet på Ullvigymnasiet i Köping. 

De flesta som antas till utbildningen på Ullvigymnasiet har ett arbete säkrat direkt efter studenten. Trots det är antalet kvinnliga sökanden till utbildningen fortfarande lågt. Olivia Pelander Djupsjö hade elprogrammet som sitt första val. Hon menar att informationen måste bli mer tillgänglig för att locka fler att bli elektriker.

 – Jag tror det handlar om information, att man inte får tag på den, säger hon.

I klippet kan du höra vad eleverna tycker om utbildningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.