Henric Sjöblom, tf skolchef i Sala kommun. Foto: Robert Gustavsson

Skolchefen i Sala: Det är tomma bänkar som möter eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tragiska händelsen i Sala kommun, där tre personer hittades döda under onsdagskvällen, har nu ett sorg och krisarbete inletts i kommunen. Gärningsmannen misstänks vara en av de avlidna och de andra två hans barn.

– Det här är så dramatiskt, det är faktiskt en hel bygd som är drabbad. Man har sina nätverk, man är mer eller mindre påverkad. Hela organisationen är dämpad i dag, säger Henric Sjöblom, tf skolchef Sala kommun.

Hur ser kommunens beredskap ut?

– När sådana här situationer inträffar så kraftsamlar vi så mycket vi kan. Rektor och biträdande rektor leder krisarbetet på skolan. Det är de som har en nära relation med eleverna som nu saknar sina kamrater. Att möta eleverna är det viktigaste. Det är tomma bänkar. De saknar sina kamrater.

– Vi har också ett perspektiv på medarbetarna  intern och extern HR- resurs har satts in. Det som är viktigt är att lyssna på skolan och inte prata så mycket för att fånga tankar, säger Henric Sjöblom, tf skolchef Sala kommun.

Vad händer nu?

– Vi kommer att gå ut med information under dagen, det är väldigt viktigt i sådana här situationer. Det materialet är ännu inte klart, men det blir fokus på fakta och det vi vet. Det viktigaste är dock att lyssna och att det här får ta den tid det tar. Det är bara början på ett långt arbete, säger Henric Sjöblom.

Flera kyrkor i Sala kommun kommer att hålla öppet under dagen för att ta emot alla som behöver stöd och vill prata om händelsen.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Visa
 • Vårdguiden 1177
  1177
  www.1177.se.
 • BRIS – för barn och unga
  116 111
  www.bris.se
 • Hjälplinjen – tillfälligt psykologiskt stöd
  0771-22 00 60
  www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/
 • Jourhavande medmänniska
  08-702 16 80
 • Jourhavande präst
  Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst
 • Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd
  08-34 58 73
   http://spes.se/

Fler kontaktvägar kan du hitta via 1177.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Morden i Sala

Mer i ämnet