19-åringen greps med en k-pist i ryggsäcken kort efter att skottlossningen ägde rum. Foto: Polisens förundersökning

Sköt flera skott mot portuppgång i Västerås – 19-åring döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 19-åring döms till fängelse för att ha avlossat flera skott med en k-pist mot en ytterdörr till ett flerfamiljshus på Skallberget i Västerås. Han döms för grovt vapenbrott och grov skadegörsele.

Det var i början av mars som polisen fick in larm om en skottlossning på Skallberget. Polisen var snabbt på platsen och fick syn på 19-åringen som försökte fly på sin elsparkcykel. Polisen körde ikapp honom med polisbilen, prejade honom av fordonet och grep honom.

19-åringen själv förnekar brott och menar att det inte var han som sköt utan att han tagit vapnet från någon annan som avlossat vapnet mot porten.

Västmanlands tingsrätt väljer dock att gå på åklagarens linje och dömer 19-åringen till fängelse i två år och tre månader. Rätten skriver: ”Att skjuta okontrollerat in i en mörk entrédörr till ett lägenhetshus där boende vistas under natten medför att den grova skadegörelsen har varit av särskild farlig art”.

19-åringen ska också betala ett skadestånd på drygt 17 000 kronor till fastighetsägaren för skadorna på dörren och trapphuset.

Se bilder efter skottlossningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett flertal skotthål i trappuppgången och i portdörren till ett flerfamiljshus i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.