Foto: Daniel Brodén

Skottskadad döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen hade narkotika på sig när han sköts. I hans jackficka hittades två påsar med kokain och cannabis. Nu döms han till en månads fängelse.

Västmanlands tingsrätt fäller 22-åringen för narkotikabrott och ringa narkotikabrott, och eftersom det finns en hotbild mot honom saknas förutsättningar för en frivårdspåföljd. Därför döms han till fängelse.

22-åringen erkände direkt att narkotikan var hans.

Det var i slutet av juli som 22-åringen sköts ned vid Tessinggatan/Brahegatan. Han sköts på nära håll och träffades av mellan fyra och fem skott.

Var meningen att han skulle dö

Johan Håvedahl, utredare vid roteln för grova brott, har tidigare sagt till SVT Västmanland att det var meningen att 22-åringen skulle dö.

Han skadades allvarligt och intensivvårdades i drygt en månad. Efter hemkomsten har 22-åringen haft fortsatta omfattande hälsoproblem, enligt uppgifter i kriminalvårdens personutredning.

22-åringen bor i dag på skyddat boende i väntan på rättegången, och det har han gjort sedan i september. Nu sitter två personer häktade, en för försök till mord, den andre till medhjälp. Under utredningstiden har andra misstänkta släppts fria.

Vill inte prata med polisen

Enligt kammaråklagare Jerry Ramberg är ärendet komplicerat.

– Vi har svårt att få folk att prata, de vill inte samarbete med oss, säger han.

Kan det bli aktuellt med ytterligare gripanden?

– Nej, det är inte aktuellt för tillfället, säger Jerry Ramberg.

LÄS MER: Ytterligare en man häktad för skjutning i Västerås

LÄS MER: Skottlossning i Västerås i natt – en person allvarligt skadad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.