Foto: Adam Schatzl/ Caroline Slotte/SVT

Skultunatippen slukar kommunens resurser

Uppdaterad
Publicerad

Turerna runt företaget NM Trading och Transports avfallsanläggning i Skultuna fortsätter och slukar även stora resurser från Västerås Stad. Hittills har kommunen lagt ner 450 timmar på ärendet.

Just nu pågår en polisutredning gällande miljöbrott, företaget har fått ett föreläggande om förbud att inte ta emot mera avfall och flera tillsynsbesök har genomförts. 

– Kommunen går inte back på ärendet. 450 timmar har lagts ner och det finns tyvärr annat som fått stå tillbaka, säger Anna Thunell (MP), ordförande i Miljö- och konsumentnämnden. 

Avfallsanläggningen i Skultuna

”Det blir en ansträngning för kommunen” 

Arbetet med tippen fortsätter och i september väntas nämnden ta flera beslut i frågan. Bland annat kring det höga insynsskydd som företaget ansökt om tillstånd kring och vill bygga. 

– Västerås Stad har den fördelen att det är en kommun med stora muskler, vilket gör att man kan be andra avdelningar om hjälp i ärendet. Det blir en ansträngning för kommunen, men vi har en fantastisk förvaltning som jobbar med ärendet, säger Thunell. 

SVT har försökt nå företaget igen 

Flera inplanerade och oanmälda inspektioner kommer ske på tippen och Thunell menar att kommunen kommer fortsätta följa upp ärendet noggrant.  

När SVT tidigare pratat med företaget har de hävdat att de följer alla lagar och regler. SVT har försökt nå dem igen gällande kommentar om polisanmälan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet