I veckan invigdes ett småkrypshotell i stadsparken i Sala och så här enkelt kan du bygga ditt eget. Foto: SVT

Småkrypshotell invigdes i Sala

Uppdaterad
Publicerad

I Sala stadspark invigdes i veckan ett lite annorlunda hotell, nämligen ett för små kryp.

– Det är ett insektshotell, säger Adrian från Gärdesta förskola i Sala.

Han går på en av de förskolor som var med och dekorerade hotellet till småkrypen. Och barnen på plats vid invigningen hade redan skymtat hotellets första gäst.

– En nyckelpiga, säger Vera från Gärdesta förskola i Sala.

”Ska inspirera”

Småkrypshotellet är en del av Sala kommuns mångfaldhetsstatsning.

– Vår förhoppning är såklart att det ska inspirera och att fler ska bli medvetna om hur vi kan öka den biologiska mångfalden, säger Linn Hemlin, miljöstrateg på Sala kommun.

Viktigt att barn är med

– Vi tycker att det är jätteviktigt att vi har med de yngsta medborgarna från start när vi drar igång sådant här, säger Karolina Vesterlund Grebius, utvecklingsledare för förskolan i Sala kommun.

Varför är det viktigt?

– För att barnen tidigt ska se hur viktigt det här är. Hur våra insekter försvinner från städerna för att det byggs så mycket, så då är det viktigt att de får egna hotell, säger Maria Karwonen, sekreterare på Sala-Heby Energi.

Linn Hemlin miljöstrateg på Sala kommun, Karolina Vesterlund Grebius, utvecklingsledare för förskolan i Sala kommun och Maria Karwonen, sekreterare på Sala-Heby Energi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.