Foto: TT

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen drar höstens första riktiga storm in över västkusten. I Västmanland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.

Varningen gäller för kvällen på fredagen. I samband med frontpassage varnar SMHI för mycket hårda sydvästliga vindbyar 21-24 m/s.

Enligt SMHI kan vindarna innebära att grenar och träd knäcks samt att det kan bli problem för höga fordon.

Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Fakta: SMHI:s varningar

SMHI utfärdar varningar när väderutvecklingen väntas innebära risker för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner.

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Därutöver utfärdar SMHI ibland ”risk för mycket besvärligt väder”. Benämningen används vid större osäkerheter i väderutvecklingen, men kan övergå till en varning om osäkerheten i prognosen minskar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.