Foto: TT

Smittsam sjukdom hos bin i Köping

Publicerad

Efter att en biodlare i Köpings kommun upptäckt sjukdomen Amerikansk yngelröta hos sina bin, kontrolleras nu alla biodlare inom tre kilometer för att stoppa att smittan sprids.

Hittas sjukdomen på fler platser utökar länsstyrelsens tillsynsmän sina kontroller till ett ännu större område.

Ökning på senare år

Amerikansk yngelröta drabbar bin och kan orsaka stora förluster för biodlaren. Förekomsten uppges ha ökat under senare år. Som exempel upptäcktes sjukdomen nyligen även hos bin i Enköping.

Om sjukdomen fått fäste i ett bisamhälle kommer detta troligen att dö ut helt så småningom, eftersom nyrekryteringen av bin hämmas.

Sprids lätt

Enligt länsstyrelsen är det oklart både varför och hur smittan spridits. Bakteriernas sporer tål både värme och kyla och kan överleva i flera år. Ofta sprids den från bisamhälle till bisamhälle genom bin som flyger fel, men det kan också handla om vildbin som fört den vidare.

Amerikans yngelröta smittar dock inte till människor.

Viktigt att anmäla

Efter det upptäckta utbrottet i Köpings kommun poängterar nu länsstyrelsen i Västmanland vikten av att anmäla var det finns bisamhällen. Detta för att tillsynsmännen ska veta vilka samhällen som behöver inspekteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer