Jan Smedjegård, smittskyddsläkare. Foto: Melker Blomberg / SVT

Smittskyddsläkaren: Därför ökar antalet avlidna i covid-19 i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet avlidna efter att ha blivit smittade av coronaviruset ökar i länet. Enligt Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård är det en konsekvens av att covid-19 spridit sig på länets äldreboenden.

– Där bor våra äldsta och sköraste svenskar. Därmed blir det också större andel som avlider, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare.

För bara en dryg vecka sedan skedde provtagningen för misstänkt covid-19 i en begränsad utsträckning. I princip togs endast prover på personer som blev sjuka akut och behövde läggas in på sjukhus.

Nu har regionens eget laboratorium utökat sin kapacitet och kan därför ta ännu fler prover. Bland annat på just äldreboenden, både på boende och personal. Därför har också antalet konstaterade fall ökat stort, fram till och med onsdagen har 244 personer konstaterats smittade av coronaviruset i länet.

– De sista tre dagarna har vi tagit mellan 120 och 160 provtagningar per dag. För drygt tio dagar sedan låg vi på mellan 30 och 40. Ambitionen är att utöka ytterligare, säger Jan Smedjegård.

Det här kan du göra för att minska smittspridningen

Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård uppmanar allmänheten att förhindra smittspridning:

  • Undvik gärna större folksamlingar när så är möjligt.
  • Håll gärna en meters avstånd till andra människor när så är möjligt. 
  • Undvik nära kontakt med synligt förkylda eller hostande människor – minst två meters avstånd. 
  • Iakttag god handhygien vid färd med allmänna kommunikationsmedel; sprita eller tvätta händerna direkt efter vistelse i kollektivtrafik och alltid före matlagning. 
  • Stanna hemma från arbete, skola, förskola, och andra tillfällen att träffa andra människor, när du är förkyld/har tecken på luftvägsinfektion. 
  • Om du får en förkylning eller annan luftvägsinfektion, så är huvudregeln nu att du ska stanna hemma från arbete/skola/förskola och vara hemma tills du är frisk, och ytterligare två dagar. 
  • Om du jobbar inom vård eller omsorg är det än viktigare att du inte är på arbetet med symtom på luftvägsinfektion – rådgör med din chef: kan du arbeta hemifrån, eller ska du sjukskriva dig. 
  • Var allmänt mer återhållsam med att träffa människor, särskilt om du eller de har luftvägssymtom.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet