Smittskyddsläkaren i Västmanland: ”Oerhört angeläget att alla följer de nuvarande riktlinjerna”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden tiden har smittspridningen av covid-19 ökat i Västmanlands grannlän. Uppsala har som första region i landet infört strängare lokala riktlinjer.

Västmanlands smittskyddsläkare ser inte att det behövs en skärpning, men då krävs det att innevånarna följer riktlinjerna som redan finns idag.

– Gör man det tydligt och är noggrann så blir det ingen ytterligare spridning, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland.

Hör Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland om när riktlinjer eventuellt kan komma att skärpas och vad det stundande höstlovet kan betyda för smittspridningen av covid-19.

Viktiga saker som alla kan göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.