Foto: TT / SVT

Smittskyddsläkaren om julfirandet: ”Inga kramar, håll avstånd och bär gärna munskydd”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom Folkhälsomyndigheten och regeringen med besked om hur julen ska firas smittsäkert. Alla uppmanas att hålla jul- och nyårsfirandet inom den egna kretsen.

– Om man ska träffa släkt som man annars inte träffar så måste det ske extremt försiktigt. Så att man inte riskerar att smitta dessa med en allvarlig covidinfektion som kan få katastrofala följder, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland.

I Västmanland är det inget som just nu tyder på att smittspridningen minskar i länet. Sjukvården har fortfarande en hög belastning, med över 50 patienter med bekräftad covid-19 inneliggande i början av veckan.

– Vi har nu situation där vi ännu inte sett en tydlig nedgång i smittspridningen här i Västmanland. Vi måste vara bättre på att efterleva uppmaningarna och restriktionerna annars kommer det fortsätta på en väldigt oroande nivå, säger Jan Smedjegård.

I klippet berättar smittskyddsläkaren hur vi ska tänka inför julfirandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet