Enligt rätten framgår det i en Facebook-konversationen att 19-åringen mycket väl var medveten om att flickan var under 15 år. Foto: TT

Sms:ade efter våldtäkt: ”Hahaha, blev du ägd eller?”

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man dömdes först till villkorlig dom och samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha haft oralt samlag med en minderårig flicka. Nu ändrar hovrätten domen till våldtäkt mot barn – och fängelsestraff som följd.

Det var i april förra året som mannen – vid tillfället 18 år – hade oralt samlag med en 13-årig flicka i en ort i Västmanland.

Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom med samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av barn. Men nu ändras alltså domen till ett års fängelse för våldtäkt mot barn.

Svea hovrätt håller inte med tingsrätten om att det sexuella umgänget ”präglats av ömsesidighet”. Efter händelsen skickade mannen ett meddelande till flickan med orden ”Hahaha vart du ägd eller?”, vilket enligt rätten tolkas som att hon blivit lurad eller utnyttjad.

Fråga om uppsåt

Enligt rätten framgår det i en Facebook-konversationen att 19-åringen mycket väl var medveten om att flickan var under 15 år. I en konversation om att ha ett sexuellt möte skrev 19-åringen bland annat ”Nä, du är ju 13” och ”jag är 18 och du 13”.

Minimistraffet för våldtäkt mot barn är vanligtvis två års fängelse. Men med hänsyn till mannens ungdomliga ålder vid händelsen döms 19-åringen till fängelse i ett år. Han ska också betala skadestånd på 115.000 kronor till flickan.

Hovrätten var dock oenig. En nämndeman ville att tingsrättens dom om sexuellt utnyttjande av barn skulle stå fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer