Matlagningskurserna har startat efter önskemål från medlemmarna själva.
– Vi har även upptäckt att egen matlagning har försvunnit på särskilda boenden, där det mest är personalen som lagar. Om man har förmåga att laga själv finns det ingen anledning till att inte få göra det. Det ger också en känsla av att man kan och är duktig, säger Margaretha Hallner, ordförande för FUB i Västmanland.
I hemkunskapssalen på Lidmanska gymnasiet ligger recepten laddade på bänkarna och i dag är det korv stroganoff som står på menyn. Matlagningsstationerna leds av kocken Anna Karlsson, med hjälp av Mia Lassen. Deltagarna delas upp i team, där vi får följa med Annika Öhrn, som direkt får fina komplimanger för sin teknik från Anna Karlsson.
– Jag tror nog att du får komma till mig och jobba lite!
Matlagningen har fått stå åt sidan ett tag för Annika Öhrn, men målet är att komma igång igen, där kurserna hos FUB kan vara en bra kick-off i köket – men kanske också i livet.
– Jag har inte så mycket kompisar annars. Det är mycket därför jag är här, säger Annika.
Tuffare ekonomiskt med inflationen
Att få hyra och utgifter att gå ihop är tufft för många i dagens läge, men slår extra hårt mot de som är i störst behov av stöd. Att då få kunskap att laga sin egen mat med enkla medel, och även med prisvärda ingredienser, är bra att kunna ha med sig i bakfickan framåt.
I klippet är SVT med Annika från korvskivningen till en färdig stroganoff vid middagsbordet.