Foto: SVT

Socialdemokraterna söker samarbete över blockgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart hur det kommunala styret i Skinnskatteberg kommer att ta form. Det sittande blå minoritetsstyret försvagades rejält i valet, samtidigt som SD skördade stora framgångar. Även Socialdemokraterna växte, och som överlägset största parti letar de nu efter ett samarbete över blockgränserna.

De senaste åren har Liberalerna med Carina Sandor i spetsen, styrt Skinnskatteberg i ett minoretsstyre tillsammans med M och C, med stöd från SD. I söndagens val tappade partiet dock 8,3 procent av väljarstödet, vilket innebar att de förlorade hela tre mandat i kommunfullmäktige.

Samtidigt är Skinnskatteberg den kommun i Västmanland där Sverigedemokraterna ökade allra mest i valet. Med en ökning på 11 procent, blev de tredje största parti i kommunen och får därmed även ytterligare fyra mandat.

– Det hade ju varit önskvärt om de hade varit mindre, det hade också varit önskvärt om alliansen hade varit större. Att få ett tydligt resultat i valet med tydliga majoriteter hade varit det absolut bästa, men nu är vi inte där, säger kommunalrådet Carina Sándor (L).

Även Socialdemokraterna ökade i valet och håller kvar ställningen som kommunens största parti, med 41 procent.

– Det här har ju varit vår ambition, engagemang och vilja under hela valrörelsen. Det är klart att det hade varit strålande att få det mandatet vi fick från norra distriktet, vilket var på 49 procent, nästan egen majoritet, men vi är jätteglada, säger Lena Lovén-Rolén (S), opposionsråd.

Partiet kan nu välja att bilda ett nytt styre tillsammans med Vänsterpartiet, men behöver i så fall även ingå i ett blocköverskridande samarbete med antingen C eller L, alternativt båda. Lena Lovén-Rolén bekräftar att sådana samtal är igång,

– Ja, jo, visst har vi kontakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.