”Vi bedömer att det finns stöd för att styra själva i minoritet, och det räcker gott”, säger Norbergs kommunalråd Johanna Odö. Foto: SVT

Socialdemokraterna vill styra Norberg i minoritet – trots en vänstermajoritet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick egen majoritet i valet till kommunfullmäktige i Norberg. Men Vänsterpartiet vill hellre gå i opposition, och nu önskar Socialdemokraterna att styra i minoritet.

Onsdagen 21 september blev det första västmanländska kommunstyret klart efter valet. Efter att partierna i Norberg pratat med varandra visade det sig att det inte finns någon stabil majoritet. Detta trots att S och V hade haft egen majoritet. Men Vänsterpartiet önskar inte att ingå i kommunstyret utan går hellre i opposition. Nu väljer det största partiet, Socialdemokraterna, att försöka styra kommunen i minoritet.

– Vi bedömer att det finns stöd för att styra själva i minoritet, och det räcker gott, skriver Johanna Odö i ett pressmeddelande.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Kommunfullmäktige i Norberg ska nu ta ställning till ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna.

Så här ser mandatfördelningen ut i kommunvalet i Norberg 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet